Please use this identifier to cite or link to this item: http://rportal.lib.ntnu.edu.tw:80/handle/77345300/14271
Title: 心理學發展理論在中學資優教育上的應用
Authors: 張文秀
Issue Date: Dec-1987
Publisher: 國立臺灣師範大學特殊教育中心
National Taiwan Normal University Special Education Center
Abstract: 本文藉著幾個重要的心理學發展理論來探討資優生在青少年期發展的特徵,及其 教學或輔導上可配合注意的地方,可供從事資優教育的中學教師參考。文分四個部分:(一)認知發展,為皮亞傑(J.Piaget)與瑞克(O.Rank)的理論。(二)人格發展,為艾瑞克森(E.Erikson) 的理論。(三)道德發展,為寇伯格 (L.Kohlberg)和吉利根(Carol Gilligan)的理論。(四)結語中指出,老師若能了解 資優青年方面發展的特徵,考慮發展的連續性,設計提供各種相對的教育策略,必定能大大提高教育的成效。故如何有效地應用理論於實際教學中,乃是教育工作者的重要任務,有賴大家共同思考與努力。
URI: http://rportal.lib.ntnu.edu.tw//handle/77345300/14271
Other Identifiers: E1FFE222-931B-38FF-464B-10FAF55BE5D8
Appears in Collections:資優教育季刊

Files in This Item:
There are no files associated with this item.


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.